Om Arendal

Arendal er en av Sørlandets vakreste byer. Dette er stedet hvor du kan nyte den salte friske sjøbrisen med en båttur i den vakre skjærgården, eventuelt til fots eller på sykkel. Her kan du bli med på havfiske, leie kajakk, svømme, rusle rundt i koselige gater, og nyte deilig mat og drikke, spesielt om du er glad i fisk, sjømat og skalldyr.

«Nordens Venedig»

Arendal ligger i hjertet av Sørlandet, som er landsdelen som omfatter Aust-Agder og Vest-Agder fylke. Faktisk ble navnet Sørlandet første gang benyttet i 1902 av den norske lyrikeren og forfatteren Vilhelm Krag, og i 2002 kunne Sørlandet feire 100 år som landsdel.

Det kan ikke sies med 100% sikkerhet, men det meste tilsier at Arendal er Agders eldste by. Byen var en svært viktig sjøfartsby på 1700 og 1800-tallet, også kalt Seilskutetida. Byen ble først bygget på syv holmer og fikk det vakre tilnavnet «Nordens Venedig». Sakte, men sikkert ble sjøen rundt holmene fylt igjen, men Arendals befolkning har fortsatt en sterk relasjon til havet, i tillegg til olje, gass og offshoreindustri.

Tyholmen

Dette er en av de opprinnelige syv holmene som Arendal ble bygget på. Tyholmen er i dag byens eldste område og ligger i nedre del av Arendal sentrum. Her vil du kunne se den gamle trehusbebyggelsen som blant annet består av gamle ærverdige kjøpmannsgårder. På Tyholmen bodde nemlig en rekke velstående kjøpmenn på 1700 og 1800-tallet. Arendal gamle rådhus ligger her og er faktisk landets nest største trebygning, kun slått av Stiftsgården i Trondheim. En annen gammel bygning er Kløckers Hus som i dag er omgjort til museum. Et av de eldste husene er Den gamle Toldboden som kan skilte med historie helt tilbake til 1676, mens Trefoldighetskirken ruver over Tyholmen med landets nest høyeste kirketårn på 87 meter.

Pollen

Pollen ligger i Arendal havn og er stedet for god mat og drikke, spesielt sjømat. Her vil du også finne et flott utvalg av barer og utesteder.

Skjærgården i Arendal

De fleste er kanskje kjent med at Arendal kan by på en enestående vakker skjærgård. Enten du vil finne en flott sandstrand og ta en svømmetur, leie båt og fiske, eller ta en kano- eller kajakktur i skjærgården, finnes det et hav av muligheter i Arendal.

Idylliske Merdø

Besøk idylliske Merdø som lett kan nås med en fergetur fra Arendal. Denne vakre øya ligger sør for Arendal og byr på en rekke flotte badeplasser og fine sandstrender. De gamle husene på øya benyttes i dag for det meste som sommerboliger, samtidig som mange også har bygd hytte på øya.

Innkvartering i Arendal

I Arendal og i området rundt kan du bo på hotell, gjestehus, leie hytte, campe, ja, til og med bo i en gammel fyrvokterbolig.

Er du ute etter å bo sentralt og midt i byen, kan flere hoteller anbefales. I Arendal sentrum kan du blant annet bo på Clarion Hotel Tyholmen, Thon Hotel Arendal og Arendal Maritime Hotell. Hvis du kunne tenke deg å nyte et opphold i en herskapsvilla, kan du også gjøre det. Arendal Gjestehus leier nemlig ut rom i en nyrestaurert herskapsvilla fra 1870, og dette stedet ligger heller ikke langt fra Arendal sentrum.

Hvis du derimot er av typen som liker innkvartering i landlige omgivelser, og gjerne camper eller leier hytte, kan du sette kursen mot Hove Camping, Sandaa hytteutleie eller Nidelv Brygge og Camping.

Kanskje den mest spesielle opplevelsen vil være å bo i en fyrvokterbolig eller i annekset på Store Torungen. Stedet ligger utenfor Arendal og drives av Aust-Agder Turistforening. Her tilbys 12 sengeplasser, en utstilling om fyrets historie, samt fantastisk utsikt.

Valget er ditt, god tur!