MERDØGAARD MUSEUM

Merdøgaard museum ligger på den vakre øya Merdø som lett kan nås med ferge fra Arendal. Museet består av en liten gård med skipperhus fra 1736 som ligger svært så idyllisk til i skjærgården. Stedets interiør og innbo er bevart slik det var rundt år 1800.

En reise gjennom historien

Det kan ikke sies med sikkerhet når bygget ble reist, men studier har vist at huset er bygd på tømmer felt i 1730, og det sies at huset sto ferdig sommeren etter, altså i 1731.

Huset har hatt flere eiere gjennom tiden. Fra 1736 var Kina-skipperen Zacharias Allewelt husets eier. Da han flyttet tilbake til Danmark, solgte han huset til Jesper With, som også var Kina-kaptein.

I 1781 kjøpte Jacob Larssøn huset. Ekteparet Larssøn innredet huset til sitt hjem, og det er mange av deres eiendeler som vi kan se i huset den gang i dag. Faktisk var det ekteparets sønnesønn, Jacob Christian Larssøn, som fikk ideen om at Merdøgaard burde bevares slik den hadde vært på den tiden.

Merdøgaard i dag

I 1930 ble Merdøgaard solgt til Arendal Museum. Museet er i dag en del av Aust-Agder kulturhistoriske senter. I henhold til Lov om kulturminner er Våningshuset fredet.

I sommersesongen kan både lokale og turister besøke Merdøgaard. Besøkende får bli med inn på gården og se den spennende og historiske innredningen slik den var for ca. 200 år siden. Vi får altså bli med på en reise tilbake i tiden og oppleve hvordan et gammelt skipperhjem så ut både inne og ute på den tiden.

Interiøret og inventaret i det toetasjes våningshuset gjenspeiler Seilskutetidas kontakt mellom Agder, Danmark, Nederland og England. Utendørs vil besøkende kunne nyte den fantastiske utsikten og se det flotte husets fasade. Gården har også en sjøbod som ligger øst for våningshuset og som er reist av tømmer med dekor. Gården har i tillegg et fjøs og løe, samt brygge, strand og hage. Eiendommen består også av noen jorder som ligger innover på øya. Her får en virkelig oppleve hvordan livet var innen både jordbruk og sjøfart i det gamle skjærgårdsamfunnet.

Ser man huset fra vannkanten, vil man kunne nyte det fra sin aller beste vinkel. Gården er jo flott uansett hvor man ser den fra, men det er noe helt spesielt å se den fra vannkanten. Den vakre gården ligger fantastisk til i Skjærgården, det er nesten som en vil flytte rett inn og leve som de gjorde før i tiden – et enestående syn på sommerstid!

Merdø – en turistattraksjon i seg selv

Når du besøker øya Merdø og Merdø museum, bør du også ta deg tid til å rusle rundt på øya, spesielt på sommerstid. Dette er et sommerparadis, hvor mange har hytter og sommerboliger, og hvor lokale og besøkende strømmer til for å oppleve de flotte sandstrendene og bademulighetene som øya har å tilby.

Hvordan komme seg til Merdø?

Øya Merdø kan enkelt nås med fergene som går fra Arendal til Merdø. På sommerstid, nærmere bestemt fra slutten av juni til slutten av august, går det ferger ut til øya hver halvtime. Fergeturen tar ca. 10 minutter og det er to ulike fergeselskap som står for trafikken. Begge har avganger fra Pollen, ved siden av Tollboden, mellom Madam Reiersen`s restaurant og restaurant 1711. Her tilbys det også flotte muligheter for en liten matbit eller noe tørstedempende på en fin sommerdag. Det er altså ingen fare om du må vente litt.

Før og etter skoleferien går fergene kun i helgene, men ikke like ofte. Det skjer også at de tilbyr avganger i andre ferier og på helligdager, slik som for eksempel i påskeferien, pinse eller i høstferien.