Kløckers Hus – Arendal Bymuseum

Er du interessert i historie og glad i å besøke museum? Da vil du garantert ikke bli skuffet med et besøk på Kløckers Hus – Arendal Bymuseum.

På dette museet vil du bli tatt med gjennom historien til byens borgere og hvordan de levde på 1800-tallet og frem til begynnelsen av 1900-tallet.

Husets historie

Kløckers Hus ble bygget i 1826 av tollinspektør Johannes Nicolai von Klöcker, den gang som privatbolig. Huset er bygget i empire-stil, en stil som var svært populær i København på den tiden. Kløcker var nemlig av tysk-dansk adelsfamilie, i tillegg til ridder av Dannebrogordenen. I huset vil du kunne se møbler fra 1800-tallet, og faktisk er den bakerste delen av huset helt tilbake fra 1600-tallet. Huset var privateid gjennom fire generasjoner og til så sent som 1982. Dette året ble Stiftelsen Kløckers hus – Arendal bymuseum nye eiere av huset. To år senere, i 1984, ble bygget fredet.

Kløckers Hus er byens best bevarte hus. Da det ble lagt ut for salg på 80-tallet, var det karene Nils H. Thommesen og Hans Olaf Aanensen som fikk ideen om å bevare huset. Huset ble kjøpt for 875.000 kroner, men huset var tomt og en stor restaureringsjobb ventet de nye eierne.

Inventaret i Kløckers Hus kommer fra ulike deler i området. Etter overtakelsen kunne familien Thorbjørnsen i Nesgrenda glede museet med et helt butikkinteriør i gave, mens Løveapoteket også har gitt interiør til museet.

I dag er huset vel ivaretatt og mye brukt. Huset har også en festsal som er tilgjengelig for både møter og arrangementer. Det er også ofte skoleklasser på omvisning i huset.

Arbeidet med Kløckers Hus er så absolutt verdsatt. I 2008 kunne stiftelsene glede seg over å bli tildelt Arendal kommunes kulturpris.

Hva kan vi se i Kløckers Hus?

Kløckers Hus ligger sentralt på Tyholmen og er et flott bygg som består av tre etasjer. Hver etasje rommer en interessant og innholdsrik historie.

Første etasje

I første etasje ligger den gamle kramboden og et gammelt apotek med interiør fra forrige århundre. I tillegg ligger også kontoret til daglig leder i første etasje. I den gamle kramboden kan du kjøpe lokallitteratur som blant annet inkluderer hefter og bøker. Her kan du også kjøpe gammeldags sukkertøy, kandis, hjemmelaget syltetøy, samt postkort med gamle, lokale motiver. Den første lørdagen hver måned kan du også kjøpe husets lokale bakverk her i Kramboden.

Andre etasje

I denne etasjen blir vi tatt med inn i borgerhjemmet og får oppleve hvordan hjemmet til familien Kløcker kunne ha sett ut rundt 1900. Her bys det på utstillinger som kan skilte med kostymer fra 1860 og fremover. I tillegg kan du også besøke «Matrosens hjem» i bakgårdsbygningen. Dette er en liten leilighet som er innredet som en sjømannsfamilies leilighet rundt år 1860 til 1870.

Tredje etasje

I husets øverste etasje finner vi festsalen som kan leies i forbindelse med møter, konferanser og arrangementer. Dessuten er det også her vi kan se Arendals flaskeskutesamling som ble åpnet den 16. november i 2012. Dette er det nyeste tilskuddet til museet. Samlingen består av 650 flaskeskuter laget av Kjell Birkeland fra Arendal, og samlingen stakk av med Guiness World Records i 2014.

Stallen

Huset har også en stall som rommer husets landauer. En landauer er en firehjult kalasjevogn som ble trukket av to eller flere hester. Landaueren som vi finner i stallen i Kløckers Hus kan skilte med å ha fraktet en rekke kongelige rundt om i Arendal.

Inngangsbilletten til Kløckers Hus koster ca. 40 kroner, så her får du mye spennende historie for pengene!