Hove og Spornes

Både Hove og Spornes ligger på Tromøy i Arendal kommune i Aust-Agder. Begge områder kan beskrives som vakre og fantastiske naturområder.

Kort og godt om Tromøya

Tromøya er Sørlandets største øy. I dag er øya en del av Arendal kommune, men frem til 1992 var Tromøya en selvstendig kommune i sørlandsfylket Aust-Agder. I 1961 kunne alle på øya glede seg over veiforbindelse til fastlandet. Da stod nemlig Tromøybrua ferdig og kunne feire sin store åpning. Før Tromøybrua gikk det bilferge fra Barbu til Skilsø. Selv om det i dag er veiforbindelse fra Tromøya, går det også passasjerferge til og fra øya, nærmere bestemt fra Tyholmen i Arendal sentrum til Skilsø på Tromøya.

Fra Arendal sentrum til Tromøya tar det ca. 8 minutter med bil, mens det med ferge tar ca. 15 minutter.

Hove

Hove er et flott område på Tromøya utenfor Arendal. Hove har beliggenhet på Tromøyas sørvestlige del, noe som betyr en 10 kilometer lang kjøretur fra Arendal sentrum. Fra Hove vil du se havområdet Skagerak mot sørøst og Hovekilen som er et vernet, grunt sjøområde, mot nordvest.

Den ytre delen av Hove-området ligger i Raet landskapsvernområde og byr på vernet skog med furutrær. Den indre delen av Hove-området mot Hovekilen, består for det meste av campingplass og en langgrunn sandstrand som har vært populær gjennom hele det siste århundre for soling og bading, og da spesielt for barnefamilier.

Hove er også en perfekt plass for nydelige spaserturer med sine flotte rasteplasser og nydelige skjærgård.

I sommersesongen går det ferge ut til badestranden fra Arendal sentrum, til glede for både besøkende og lokale.

Gravhaugene på Hove

Hove har vært et populært sted for jordbruk gjennom historien. Det skyldes nok jorda som både er lett å dyrke og selvdrenerende. Det kan ikke sies sikkert, men det antas at navnet Hove kommer fra et gammelt hedens hov. På Hove er det nemlig funnet hele 17 gravhauger fra vikingtiden på 800-tallet. Det sies at gravhaugene har historie helt tilbake fra bronsealderen til slutten av vikingtiden.

Hove Gård

Hove Gård ligger på et nes mellom havet og Hovekilen, og er en matrikkelgård som blant annet består av en hovedbygning fra 1725. Gården har eldre historie enn som så, men dessverre brant den første hovedbygningen, og det ble da reist et nytt hus.

På Hove Gård kan du bli med på en reise tilbake i tid, til gårdslivet og tradisjonene på 1500-tallet.

Hove leir

Under andre verdenskrig anla den tyske okkupasjonsmakten Hove leir. Etter krigen og frem til 1962 ble området brukt av det norske forsvaret. Siden den gang har området vært benyttet som sommerleir for AKP og asylmottak frem til 2006.

I dag eies Hove leir av Hove Drifts- og Utviklingsselskap, og siden 2007 har Norges største musikkfestival, nemlig Hovefestivalen, blitt arrangert nettopp her. Stedet er meget populært for rekreasjon som spaserturer og trening, og er også flere ganger benyttet i TV-Norge serien 71° nord.

Spornes

Spornes er et nes med beliggenhet ikke så langt fra Hove i Raet landskapsvernområde på Tromøya. Spaserer du vest for neset, vil du finne en naturskjønn sandstrand og badestrand.

Det som er så spesielt med stranden på Spornes, er at den noen somre kun består av sandstrand og andre somre kun av rullesten.

Spornes er svært populært blant lokale i Arendal som gjerne reiser ut til området på varme sommerdager og i helgene. Her kan alle og enhver nyte fantastisk utsikt mot Skagerak, i tillegg til både sandstrender og rullesteinstrender. Stedet har massevis av parkeringsplasser for de som vil ta bilen ut, så det er ikke rart at dette er et populært område.