ARENDAL GAMLE RÅDHUS

Arendal gamle rådhus med sin hvite praktfulle fasade ligger ved vannkanten i Arendal, og kan skilte med en lang og innholdsrik historie.

Arendals gamle rådhus var, som navnet tilsier, Arendals rådhus, men riktignok tidligere rådhus. Det gamle rådhuset ligger i Rådhusgaten som ligger på sørsiden av Tyholmen. Bygningen har sin flotte fasade vendt mot havna i Arendal. Dette er faktisk en av Norges største og høyeste trebygninger.

Fra «Riedemanns palé» til «Det Kallevigske palé»

Tomten som Arendal Gamle Rådhus er bygget på, hadde først et annet hus på tomten. Det tidligere huset ble kalt «Riedemanns palé» og ble bygget i 1712. Dette huset var kjent som en formidabel bygning på 1700-tallet, og det var også da byens største bygning.

Da skipsrederen, konsulen og kjøpmannen Morten Michael Kallevig kjøpte eiendommen som dødsbo i 1805, ble de daværende husene på tomten revet.

Peder Krogh Bonsach Jessen, en kongelig bygningsinspektør fra København, ble da leid inn for å planlegge, samt tegne en ny bygning på tomten.

Det nye bygget stod ferdig 10 år etterpå, i 1815, og ekteparet Kallevig kunne dermed glede seg over å flytte inn i sin nye bolig, som da ble kalt «Det Kallevigske palé».

Kona, Kitty Kallevig, importerte flotte møbler og interiør i moderne empirestil fra utlandet, blant annet fra Frankrike og England. Kallevig hadde jo sitt eget handelshus, Salve Kallevig og Søn, så det hele ble innført med handelshusets egne skip.

Arendal Rådhus blir født

Bare 12 år etter innflyttingen døde Herr Kallevig, og Kitty flyttet så til København. På denne tiden, i løpet av 1800-tallet, hadde Arendal blitt en stor sjøfarts- og handelsby, og det ble viktig for byen å kunne ha et rådhus.

Kitty var ingen pengegnier, så hun solgte huset i 1844 for kun 8000 spesidaler, som selv på den tiden var så godt som ingenting for et så praktfullt bygg.

Etter overtakelsen fungerte huset som Arendal rådhus, i tillegg til banklokaler, rettslokale, offentlige kontorer, samt embetsbolig for både byfogder og politimestre.

I forbindelse med et celebert besøk i byen i 1891 ble rådhusets ballsal, Festiviteten, både renovert og utsmykket med nye detaljer. Det var nemlig ingen ringere enn kong Oscar II som skulle komme på besøk til byen. Blant annet ble festsalen utsmykket med flotte malerier av Ludvig Skramstad og Christian Rumelhoff. Portrettsamlingen er der den dag i dag, men er utvidet, og er nå landets største og består av ca. 140 portretter. Her vil du kunne se portretter av blant annet kongelige personer, offentlige embetsmenn og stortingsrepresentanter.

Bygget i dag

Bygget huset Arendal rådhus frem til 2004. Dette året flyttet Arendal kommunes administrasjon til et nytt og flott bygg, nemlig nye Arendal kultur- og rådhus.

Arendal gamle rådhus er i dag vernet. Husets historie er blitt ivaretatt, og i dag har både Arendal Historielag, Fortidsminneforeningen, Kjæmpestaden og Arendal Borgerlige Militaire 1805 kontorer i denne flotte gamle bygningen.

Glansdagene kan også ses i byggets tredje etasje. Her finner vi Festiviteten, som er ballsalen, i tillegg til de flotte stuene Blåsalen, Grønnsalen og Jurysalen.

Til glede for både lokale og andre som skal arrangere møter og arrangementer, eller private tilstelninger, kan alle disse salene leies for arrangement.

Matserveringen er det alltid Arendal kommune som står for, de har nemlig fått enerett på nettopp dette i disse enestående og populære lokalene.

Besøk Arendal gamle rådhus på sommerstid

På sommerstid kan besøkende glede seg over at Arendal gamle rådhus er åpent for publikum. Tre ganger i uken, på tirsdager, torsdager og søndager, kan besøkende fra både fjern og nær få se innsiden av dette fasjonable bygget. Byggets tredje etasje kan ses gratis, men det er også tilgang til guide for de som ønsker det.